Energie-startup Senfal krijgt 1,1 miljoen euro om te groeien in Europa. De techniek van de (ex-)UtrechtInc-startup voorspelt het energieverbruik van bedrijven en stemt het verbruik af op actuele energieprijzen op verschillende energiemarkten. De startup stort zich sinds kort ook op het combineren van verschillende lokale batterijen, zoals de Powerwalls van Tesla, tot één grote virtuele ‘batterij’. Senfal gaat het geld gebruiken om het aanbod in flexibiliteitsdiensten uit te breiden en op te schalen in Europa.

Het geld is afkomstig van Nuhma, een Belgische investeerder die namens een aantal Belgische gemeenten geld steekt in duurzame energieprojecten.

Reservevermogen

Senfal is één van de grootste Nederlandse aggregators gespecialiseerd in intraday demand response en systeemdiensten. Door het energieverbruik te voorspellen en automatisch aan te passen aan actuele energieprijzen, besparen bedrijven op hun energierekening.

Sinds dit jaar heeft Senfal haar activiteiten uitgebreid door het aanbieden van systeemdiensten, met een sterke focus op het leveren van primair reservevermogen. Senfal heeft als ambitie de verschillende complexe energiemarkten toegankelijker te maken voor energieverbruikers of -aanbieders met kleine vermogens. Dit heeft een positieve impact op het business-model van wind, batterijen en elektrische auto’s (EV’s). De vermogens van deze partijen worden in een pool geaggregeerd en van daaruit geleverd aan de landelijke netbeheerder (TSO). Momenteel gebeurt dit in Nederland al voor TenneT. Senfal wil deze en andere diensten ook leveren aan andere TSO’s in Europa en daar zal een deel van het verworven kapitaal dan ook voor worden aangewend.