De 100 meest innovatieve bedrijven

Op woensdag 26 september 2018, presenteerde KVK, in samenwerking met De Financiële Telegraaf, voor de 13e  keer de ranglijst met de 100 meeste innovatieve Nederlandse midden- en kleinbedrijven. Op nummer 1 staat Groasis uit Steenbergen, met de Growboxx® plant cocoon, een duurzame oplossing om woestijnen en onvruchtbare gebieden te beplanten. 

Aanmoedigingsprijzen én de publieksprijs

De voor dit jaar voor het eerst ingestelde aanmoedigingsprijs Duurzaam, gaat naar Vandersat uit Haarlem. VanderSat gebruikt een gepatenteerde methode om op basis van data van meerdere satellieten bodemvocht te meten. Met deze data zijn oogstopbrengsten beter te voorspellen en overstromingen beter in kaart te brengen. Wereldwijd maken inmiddels meer dan 5000 organisaties hiervan gebruik.

De startup Coolfinity uit Amstelveen kreeg de aanmoedigingsprijs Startup. Zij ontwierpen een koelkast die koud blijft bij stroom uitval en er geen generator beschikbaar is. Met slechts 6 uur stroom kan de koelkast 24 uur koel blijven wat een uitkomst is in meer dan 70 landen waar stroomuitval dagelijks voorkomt. De innovatie voorkomt dat voedsel, vaccins en medicatie bederven.

De publieksprijs is voor weMaron, met de intelligente chatbot Bob de Bot. Bob checkt bij de gebruikers hoe het met hen gaat en waarschuwt hun familie of vrienden als dat nodig is. Bob beschermt de privacy maar regelt wel noodzakelijke hulp.

Noord-Holland best vertegenwoordigd

Noord-Holland is met 26 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Holland met 25 en Noord-Brabant met 16 bedrijven. Na de ICT-sector zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sectoren food & agro, health en industrie. De bouw in het Oosten van Nederland (met zes bedrijven) doet het opvallend goed, terwijl Noord-Holland eruit springt met vijf bedrijven in de food & agro. De meeste innovaties in de zorgsector vindt men in Zuid-Holland (6).

Lees meer over de MKB top 100 hier: