De MKB Top 100 is dit jaar gewonnen door Greentom operations met zijn kinderwagen uit duurzame materialen. Daarnaast zijn er nog vijf andere bedrijven in de top 100 die op een slimme innovatieve manier kunststoffen inzetten: Smit Composites die rioolputten een tweede leven geeft, EuroFibers die de eigenschappen van ultrasterke Dyneema vezel verbetert, CPT dat de lichtste composiet tankcontainer wereldwijd heeft ontwikkeld, NSPS dat  de leefomgeving met biocomposiet verduurzaamt en Fiberneering die 3D-printen van vezelversterkte kunststof mogelijk maakt.

Groenste kinderwagen

Greentom zet de kinderwagen wereld op z’n kop met een totaal nieuwe generatie buggies voor een nieuwe generatie mensen.  De kinderwagen is vernieuwend tot in de kleinste details door een slim innovatief ontwerp gecombineerd met vooruitstrevende productie technologie en extreem materiaalgebruik. Van kap tot wielen, van stoffen tot gebruik. Alle materialen zijn duurzaam. De stoffen zijn volledig natuurlijk of gemaakt van gerecyclede drinkflessen.

Smit Composite (25): Een tweede leven voor (riool)putten

Dat verdient elke rioolput met problemen. Tijdens de presentatie voor de gemeente Drechterland werd de nieuwe vinding van Smit zeer positief ontvangen. Composiet dat als tweede schaal in de put past.

De gemeente Drechterland kampt met honderden rioolputten die o.a. door rioolgassen fors zijn aangetast en vervangen zouden moeten worden. Renoveren is dan een voordeligere oplossing die bovendien veel minder overlast voor de omgeving betekend. Tot dusver werd gebruik gemaakt van een betonnen coating.

EuroFibers (35) verbetering eigenschappen van ultrasterke Dyneema vezel

EuroFibers is wereldwijd de enige leverancier én producent van gecoat Dyneema garen. Dyneema is het ‘sterkste garen van de wereld’ en heeft chemisch veel goede eigenschappen. In 2011 nam DSM Dyneema de strategische beslissing om kleinere klanten voortaan via een distributeur te bedienen. Marcel Alberts, destijds werkzaam bij deze divisie, zag kansen, waagde de stap en startte EuroFibers.

Dyneema was tot voor kort alleen in het wit verkrijgbaar, aangezien de vezel heel moeilijk duurzaam van kleur te voorzien is. Tot voor kort, want na maanden van testen en frustrerende momenten in het proces van ‘innovation by failure’ is EuroFibers er niet alleen in geslaagd om dit ultrasterke garen door-en-door te kleuren, maar heeft het ook de UV-bestendigheid en de slijtvastheid weten te vergroten. Marcel Alberts heeft deze innovatie de Prisma® coating technologie  genoemd.

CPT (36): Lichtste composiet tankcontainer wereldwijd

De sleutel tot efficiënter en groener intermodaal vervoer van vloeistoffen: De ‘Tankwell’ tankcontainer is de lichtste tankcontainer wereldwijd en is op de markt gebracht door het bedrijf Composite Production Technology (CPT) uit Wieringerwerf. Het unieke van het product ontstaat door toepassing van composiet in plaats van staal voor de tank in de tankcontainer. Samen met Flaxfield Trading uit Rotterdam ontwikkelde CPT vanaf 2012 dit idee.

Tankwell Composite Tank Container is een tankcontainer voor bulk logistiek van vloeistoffen die 40% lichter is en een 40% betere isolatie heeft dan gangbare stalen tankcontainers. Door toepassing van Tankwell tankcontainers wordt 5 tot 10% op de transportkosten en brandstofgebruik bespaard.

Momenteel vervoeren een tiental transporteurs hun vloeistoffen in deze tankcontainers, waarvan er al meer dan150 rondrijden. Gespecialiseerde vloeistofvervoerders zien door lichtere transportmiddelen de productiviteit per rit stijgen en de kosten dalen. Daarnaast zorgt de thermische isolatie dat in de distributie keten minder externe verwarming of koeling nodig is.

NPSP (62): Verduurzamen van de leefomgeving met biocomposiet

De transformatie naar de circulaire economie vraagt om nieuwe, duurzame oplossingen. Dit geldt ook voor de bouwsector. De bouwsector in Nederland toont steeds meer interesse in biobased bouwmaterialen; materialen met biologische oorsprong die hergroeibaar zijn. Op het gebied van gevelbekleding bieden biobased materialen, zoals biocomposieten, veel potentie. Vanuit haar ambitie: “een leidende rol spelen in het verduurzamen van de leefomgeving” heeft NPSP een biocomposiet ontwikkeld, die voor meer dan 80% uit biobased en circulaire grondstoffen bestaat.

Fiberneering Technology Development (95): 3D-printen van vezelversterkte kunststof

Er zijn al vele toepassingen voor lichte en sterke composietmaterialen in sterk uiteenlopende branches zoals luchtvaart, windenergie, automotive en de maritieme sector. Ook artikelen zoals tennisrackets en carbon racefietsen zijn bekende voorbeelden. Het is het jonge ingenieursbureau Fiberneering gelukt om dergelijke vezel versterkte elementen op een slimme manier via 3D-printing te produceren. Op deze techniek heeft men tevens octrooirechten verkregen. De omzet begint in 2017 stevig op gang te komen.