Artikel in PETROCHEM Nr. 4 2018

InnovatieLink werkt inhoudelijk samen met Petrochem om verhalen van innovatieve MKB-ondernemers onder de aandacht te brengen. In de nieuwste editie van Petrochem is Rubia Natural Colours aan het woord over hoe zij kleurstoffen uit meekrap, reseda en indigo kunnen halen. Daarnaast worden ook de nieuwste ontwikkelingen bij ChemieLink op een rijtje gezet.

Chemie ontdekt olifantsgras

Olifantsgras is ideaal om ganzen weg te houden rondom Schiphol en is bovendien goed voor het milieu. Als het gewas ook nog een hoogwaardige toepassing krijgt, is de cirkel rond. Het jonge bedrijf MISCQ heeft dankzij de Imagine Chemistry challenge de kans gekregen om bij AkzoNobel laboratoriumproeven te doen. De kwaliteit van de cellulose lijkt zo goed als die van katoen.

Image © Simon Mortimer

Industriële productie van natuurlijke kleurstoffen

Rubia Natural Colours haalt in een gepatenteerd industrieel proces kleurstoffen uit meekrap, reseda en indigo. De weg naar de textielfabrieken in Azië is lang en lastig. Het goede nieuws is dat grote merken nu uit zichzelf het Brabantse bedrijf opzoeken. Er zijn plannen voor een tien keer zo grote fabriek en de laboratoria worden overgeheveld naar de Green Chemistry Campus.

Lees het volledige artikel van Rubia Natural Colours en de ontwikkelingen van ChemieLink hier.