De provinciale weg N410 tussen Kamerik en Breukelen wordt over de hele breedte uitgerust met zonnepanelen. Dit is het eerste stuk wegdek in Nederland dat over zonnepanelen zal beschikken. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Ter hoogte van Kockengen is al begonnen met voorbereidend werk voor de bijzondere wegvernieuwing. Dit najaar is een proefvak met een lengte van 20 meter en een omvang van 50 vierkante meter klaar voor een testfase.

De panelen van het Franse Wattway zijn berekend op drukbereden wegen, waar ook zwaar verkeer overheen dendert, zoals de N401. Juist vanwege die drukte is de proef in Nederland voor de Fransen heel interessant.

Proefstuk

Zelf hebben zij bij Tourouvre (ten westen van Parijs) een proefstuk van een kilometer lengte. Maar nergens ter wereld wordt al getest op zo’n drukke route als de Nederlandse, die verkeer van en naar de A2 bij Breukelen leidt.

‘Net zoals de provincie zijn ook wij bezig met duurzaamheid, deze weg is daarbij bewust uitgekozen voor de proef’, stelt projectleider Ad van ’t Zelfde van BAM Infra. Volgens hem is de polderweg ideaal voor de proef omdat er weinig bomen staan, er veel zonbereik is en er ook een parkeerhaven ligt, die verkeer eenvoudig kan omleiden.

Van ’t Zelfde is, naast reacties van weggebruikers en ervaringen rond bijvoorbeeld veiligheid en stroefheid van het wegdeel, ook benieuwd naar de hoeveelheid energie die de weg komende jaren op gaat wekken. Bovendien kan die energie mogelijk gebruikt gaan worden voor verwarming van de weg, zodat minder gestrooid hoeft te worden in de winterperiode.

Innovatie

Langs dezelfde route groeien momenteel ook al planten waar energie uit wordt opgewekt. Uit bermplanten wordt elektriciteit opgewekt (plant-E), waarmee een provinciaal meetpunt volledig in de lucht wordt gehouden. Dit meetpunt peilt verkeersgegevens, zoals aantallen voertuigen en gemiddelde snelheden.

 Over twee jaar worden conclusies getrokken en volgt mogelijk uitbreiding.