De twintig deelnemers aan de InnovatieTour op 23 maart in Amsterdam maakten in hoog tempo kennis met chemische innovaties in scheiden, analyseren en maken. En met de mensen en faciliteiten die deze innovaties mogelijk maken.

Op het Science Park in Amsterdam zijn 130 bedrijven gevestigd. Zo’n 20 daarvan zijn verbonden aan het Innovation Lab Chemistry Amsterdam (ILCA), dat ruimte en laboratoriumfaciliteiten biedt aan jonge startende ondernemers.

InCatt is een van de chemische bedrijven, dat van de zoektocht naar de beste katalysatoren en de beste condities voor een bepaalde reactie zijn business heeft gemaakt. Dankzij de twee robots die InCatT heeft aangeschaft, zijn nu dagelijks tientallen testen mogelijk. Een zoektocht van een jaar wordt zo teruggebracht tot een week.

Op fundamenteel niveau werkt Ties Korstanje van het Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences aan de conversie van houtige biomassa in chemicaliën. Hij concentreert zich in het NWO-project op lignine, het meest taaie deel. Een van de apparaten waar hij gebruik van kan maken is een synchotron, een rontgenapparaat om katalysatoren te analyseren; het kleine broertje van het apparatuur bij CERN-apparaat in Zwitserland.

Naast maken en scheiden is analyseren een wezenlijk onderdeel van de chemie. In het laboratorium van analytische chemie houdt Henrik Cornellisson van de Ven zich onder meer bezig met het opsporen van  biomarkers in TBC, moleculen die kenmerkend zijn voor deze ziekte.

  

In het westelijk havengebied heeft ProDock halverwege vorig jaar een voormalige loods geopend als pilotlocatie voor startende ondernemers. Een paar weken geleden heeft Peelpioneers hier zijn intrek genomen. De jonge ondernemers halen etherische olie uit de schillen van citrusvruchten. En dat ruik je.

30 MHz ontwikkelt draadloze slimme sensoren voor de industrie. Een van de toepassingen is de realtime monitoring van de temperatuur, CO2 en luchtvochtigheid van gewassen. Door de sensoren op uitgekiende plekken in een kas of akker neer te zetten en de data op een dashboard in de gaten te houden, is precisie agricultuur mogelijk. Dit komt de productiviteit en duurzaamheid ten goede. De Pointed Temperatuur Sensor (foto) meet precies de temperatuur van een plant zoals een paprika of een tomaat.

Meer weten over onze InnovatieTours? Kijk dan op InnovatieTour.nl