Ampyx Power, de Haagse ontwikkelaar van Airborne Wind Energy systemen, gaat samenwerken met het Duitse energiebedrijf E.ON om het systeem op de markt te brengen. Ampyx Power lanceert tevens een crowdfunding campagne om een bedrag van € 2,5 miljoen aan nieuwe investeringen op te halen.

Airborne Wind Energy systemen is een alternatief voor windturbines om met zweefvliegtuigen met een vaste vleugel in grote windparken energie op te wekken. E.ON draagt de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling en, indien succesvol, de bouw en exploitatie van een testlocatie voor Airborne Wind Energy in County Mayo, Ierland. De site zal worden gebruikt voor het testen, verifiëren en demonstreren van Ampyx Power’s laatste prototype en het daaropvolgende 2 MW Airborne Wind Energy Systeem (AWES).

Einde levensduur

Ampyx Power’s 2 MW AWES worden ontwikkeld om de eerste generatie offshore windparken te vervangen wanneer deze aan het einde van hun levensduur zijn. Het testen op de testlocatie van E.ON is een belangrijke opstap naar offshore demonstratie en naar het commercieel inzetten van Ampyx Power’s AWES en opvolgende producten.

Ampyx Power is eind 2016 gestart met de bouw van het laatste prototype. Om dit traject te financieren wil het bedrijf zijn huidige basis van informele investeerders vergroten met een nieuwe crowdfunding campagne. De investeringen kunnen worden gedaan op de website van Ampyx Power via een eigen investeerdersportal.

Early adopter

E.ON is  ‘early adopter’  van Airborne Wind Energy. Frank Meyer, SVP B2C Solution Management and Innvation bij E.ON zegt: “E.ON heeft in de afgelopen 5 jaar onderzoek gedaan naar Airborne Wind Energy technologieën. AWE voldoet aan onze doelstelling om de kosten voor duurzame energie te verlagen. Bovendien kan met AWE groene stroom worden opgewekt op locaties waar, om economische en technische redenen, geen conventionele windturbines geplaatst kunnen worden. ”