De financieringsinstrumenten van het ministerie van EZK hebben ervoor gezorgd dat er meer aanbod is gekomen van risicokapitaal in de Nederlandse markt, de toegang daartoe voor ondernemers verbeterd is en bedrijven daardoor  meer innovatieve producten hebben kunnen ontwikkelen. Dit is de conclusie uit de evaluaties van vijf financieringsinstrumenten en de financieringsmonitor van het CBS die aan de Tweede Kamer zijn aangeboden.

De geëvalueerde financieringsinstrumenten dienen ter versterking van het aanbod van risicokapitaal voor ondernemingen en helpen startups en andere innovatieve en groeiende ondernemers aan financiering die zij anders niet kunnen krijgen. Staatssecretaris Keijzer: “Uit de evaluaties blijkt dat onze financiering ondernemers verder helpt. Nu is het tijd om door te pakken en bedrijven extra te helpen met bijvoorbeeld het aantrekken van risicokapitaal. We verlengen daarom onze succesvolle financieringsinstrumenten.”

Investeerders zijn knelpunt
Bedrijven hebben financiering nodig om te kunnen groeien, investeren en innoveren. Voor de financiering van innovaties zijn investeerders nodig die bereid zijn risico’s te nemen. Doel van EZK is om ondernemers samen met de markt te helpen aan financiering in verschillende levensfases van het bedrijf, waar de markt dit niet zelf doet. Met name innovatieve startups en scale-ups hebben hier veel behoefte aan. Uit de Financieringsmonitor van het CBS blijkt dat daar  juist hier een knelpunt zit.

Sinds de start van deze instrumenten zijn ongeveer duizend Nederlandse ondernemingen met deze instrumenten van EZK  gefinancierd. De VroegeFaseFinanciering (VFF), het Innovatiekrediet (IK) en de Seed Capital-regeling worden daarom verlengd met 5 jaar. De fondsen waar Dutch Venture Initiative (DVI) in heeft geïnvesteerd kunnen nog door met investeringen in ondernemingen en voor de Groeifaciliteit (GF) wordt gewerkt aan een alternatief bij Invest-NL.