Afgelopen dinsdag 13 juni vond de eerste Techmatch Circulaire Economie plaats in Schiedam bij KH Engineering. Hier waren een twintigtal technologieleveranciers en engineeringsfirma’s bij elkaar gekomen om kennis uit te wisselen en inzicht te krijgen in de vragen en problemen waar startups en MKB technologie leveranciers tegen aan lopen.

Startschot van de 1e TechMatch

Onder leiding van Chris Bruijnes van InnovatieLink en Jan Koning van ISPT werd de bijeenkomst geopend. De TechMatch is ontstaan als antwoord op de behoeftes die door de technologie leveranciers en door de engineering firma’s op eerdere bijeenkomsten is uitgesproken. Hoe kunnen deze partijen elkaar gemakkelijker vinden en hoe kunnen samenwerkingen ontstaan of versterkt worden? InnovatieLink en ISPT proberen deze behoefte in te vullen door het organiseren van de TechMatch bijeenkomsten.

Bij deze bijeenkomst lag de focus op drie bedrijven die zich hadden aangemeld voor de vragenstorm sessies. Dat waren Avantium, Flowid en Green Minerals, die de kans kregen om een zeer korte pitch te houden over hun bedrijf en een vraag waar zij tegen aan waren gelopen. Vervolgens zouden drie aparte sessies volgen waarbij doormiddel van een vragenstorm geprobeerd zou worden om de kernvraag van de technologieleveranciers boven tafel te krijgen.

Chris Bruijnes TechMatch opening

Circulaire Economie & pitches

Frans Bruning en Serdar Erdag van KH Engineering nam hierna het verhaal over en gingen inhoudelijk in op het thema van de TechMatch: ‘Circulaire Economie’ en de wijze waarop drie mkb’ers tijdens deze bijeenkomst onder de loep genomen zouden worden. Serdar Erdag sprak zijn eigen ervaring uit met deze werkwijze en wat men kon verwachten bij de vragenstorm.

Bekijk de presentatie van Serdar Erdag over Circulaire Economie hier.

Vervolgens beet Jeoffrey van den Berg van Flowid het spits af door te beginnen met de eerste korte pitch over Flowid en welke uitdagingen zij tegen komen.

Hierna kwam Ben McKay van Avantium aan het woord. Avantium heeft momenteel al grote ontwikkelingen doorgemaakt en is recent tot de beurs toegetreden. Maar ook dit bedrijf loopt tegen bepaalde vragen aan.

Green Minerals van Pol Knops is daarentegen nog een startup. Een klein bedrijf dat zich bezighoud met een nieuwe technologie op het gebied van CO2 hergebruik. Bekijk hier de presentatie van Green Minerals.

De vragen die zij aandroegen voor het aanwezige publiek waarvan zij dachten dat dat hen Kernvraag was, varieerde van grote opdrachten tot het aantrekken van eerste klanten.

De vragenstorm

Toen de pitches afgelopen waren, ging men in kleinere groepen een sessie in voor de vragenstormen. Tijdens deze sessie ging men niet proberen de vraag te beantwoorden maar juist verder te verdiepen door zelf vragen te stellen aan de pitchende partij. Wel was men gebonden aan enkele regels; zoals geen gesloten vragen en ook vragen waarvan het antwoord al duidelijk was of een mening uitdrukte waren uitgesloten. De begeleider van elke sessie (Chris Bruijnes, Jan Koning en Serdar Erdag) zorgde ervoor dat de vragen op de juiste manier werden gesteld en dat de meest uitdagende vragen op papier kwamen.

Want wat was nu daadwerkelijk de kernvraag van de technologie leveranciers?

Na de sessies werden de meest uitdagende vragen plenair besproken en gaf nieuwe inzichten bij zowel de technologieleveranciers als de engineeringsfirma’s. En ondanks dat er kritische vragen tijdens de sessies werden gesteld door zowel de engineeringsfirma’s als de technologieleveranciers, werden de sessies enthousiast ontvangen door de ondervraagden. Zo gaf Ben McKay de TechMatch een 9. En ontdekte Jeoffrey van den Berg dat je zo beter erachter komt wat er in de hoofden van mensen om.

De vraag of een van de engineeringsfirma nu met een van deze bedrijven in zee zou willen gaan werd voorzichtig beantwoord. Immers is er tweerichtingsverkeer hiervoor nodig. Maar volgens een aantal zouden na deze speeddates er zeker wel een nieuwe date inzitten.

Volgende TechMatch

Tijdens de laatste discussie van de TechMatch bood Tebodin zich aan om bij de volgende TechMatch als gastheer op te treden.

Bent u geïnteresseerd in de TechMatch en de vervolgbijeenkomsten? Stuur dan een mail naar info@innovatielink.nl.